I Sverige erbjuder allt färre kommuner konsumentvägledning till sina invånare. Totalt lägger Kalmar läns kommuner 66 timmar per vecka på konsumentvägledning, enligt Konsumentverket.

I Västervik arbetar konsumentvägledaren tio timmar per vecka.

– Jag arbetar som konsumentvägledare tisdagar och torsdagar, men sen försöker jag vara flexibel när det behövs, säger Anna Öberg och berättar att hon både har telefontid och erbjuder förbokade besök.

Artikelbild

| Anna Karlsson med Villemo i famnen och Jennifer Ringdahl brukar båda reklamera varor. "En hel del barnvagnar, leksaker och kläder." Ingen av dem har behövt söka hjälp hos konsumentvägledare.

När Anna Öberg inte har möjlighet att svara hänvisar hon vidare till Konsumentverkets tjänst Hallå konsument, som erbjuder telefon- och chattrådgivning.

– En del personer nöjer sig med svaret de får från Hallå konsument, andra behöver träffas. Jag kan hjälpa till med att gå igenom avtal och även hjälpa till att skriva klagobrev. Under årens lopp har många äldre personer kommit till mig för att prata om telefonoperatörsavtal.

Många vänder sig också till konsumentvägledningen efter att ha köpt en begagnad bil.

– Det är en fördel att ha ett skriftligt avtal och att kolla varudeklarationen på bilen.

Artikelbild

| Birgitta och Lennart Sjöstrand har väldigt sällan reklamerat en vara. De minns en alldeles för salt julskinka de köpte.

Anna Öberg säger att det är viktigt att undersöka bilen ordentligt för att undvika uppenbara fel och tänka efter ordentligt innan köp.

– Lyft på golvmattor och titta så att det inte finns några rosthål. Lyssna så att bilen låter bra.

Majoriteten av de som kontaktade konsumentvägledningen i Västervik under 2017 gjorde det i frågor som rör hantverkstjänster.

– Fyll gärna i ett avtalsformulär så att du inte missar någon viktig detalj, säger Anna Öberg