Stämningen är spänd vid resecentrumet i Västervik. Flera anhöriga har samlats för att vällkomna hem och hämta upp sina ungdomar som befunnit sig på en elva dagars lång tågluff runt om i Europa. Arrangör bakom resan är Svenska Kyrkan som via Södra Tjusts Pastorat genomfört en gratis konfirmationsresa. Första stoppet gjordes i Tjeckien och därefter följde man rälsen till Polen och Tyskland. Totalt har 27 personer deltagit i resesällskapet, varav 17 var konfirmander. Resandet, kost och logi har gått på kyrkans räkning och konfirmanderna behövde endast ha med sig fickpengar.

Vi lyckades få tag i Alfred Aarflot, Elin Sjöholm och Elin Karlsson innan de återförenades med sina familjer.

Hur har det varit att tågluffa?
Artikelbild

| Tågluff. Elin Sjöholm, Elin Karlsson och Alfred Aarflot är nöjda med den tågresa de gjort i Europa under den senaste veckan.

– Det har verkligen varit ett minne för livet, säger Elin S.

Alfred instämmer att det varit roligt att tågluffa och när vi frågar om vilket land som var mest spännande att besöka så blir gruppen först oenig men efter ett tag blir Tjeckien det vinnande landet.

– Tjeckien var det första landet vi kom till så det blev starkast intryck, säger Elin K.

Utöver att besöka flera kontinentala kyrkor har gruppen också besökt andra lokala sevärdheter. Ett av de mest magstarka besöken var det vid Auschwitz-Birkenau berättar trion:

– Det var en sorlig stämning där, men också lärorikt och intressant, säger Elin S.

Årets konfirmationsresa var den första i sitt slag och den ansvarige prästen, Mikael Eriksson, säger att det nu är dags att utvärdera resan för att se om det är möjligt att göra något liknande i framtiden.