Barnvagnsmarschen hålls på ett femtiotal orter runtom i Sverige nu på lördag. Marschen, som hölls för första gången 2010, är ett initiativ från RFSU för att belysa problemet med mödradödlighet och brist på mödrahälsovård runtom i världen. Det är första gången som Barnvagnsmarschen ordnas i Västervik. Rebecca Adolfsson håller i trådarna inför marschen i Västervik.

– Jag tycker att mödradödlighet är en viktig fråga. Det är 800 kvinnor i världen som dör varje dag på grund av komplikationer vid graviditet, säger hon.

I en Facebookgrupp har ungefär fyrtio personer visat intresse för Barnvagnsmarschen.

Artikelbild

| Barnvagnsmarschen är ett initiativ från RFSU. För första gången sker marschen i Västervik och det är Rebecca Adolfsson som organiserar.

– Vi samlas på Stora torget, utanför Rådhuset, vid kvart i tolv på lördag och går med våra barnvagnar uppför Storgatan till Stadsparken. Jag hoppas på en stor uppslutning. Även de utan barnvagn är såklart också välkomna.

Rebecca Adolfsson säger att hon är oerhört tacksam över den mödravård som finns i Sverige. Sedan hon själv blev gravid och fött sin son Henry, nu tio månader, har hennes engagemang kring kvinnors situation växt.

– Att vara gravid borde få vara vackert och fint. Inte en stor oro och dödsrisk, säger hon.

Det är i fattiga länder som mödradödligheten slår hårdast och enligt RFSU:s informationsmaterial är det den vanligaste dödsorsaken bland flickor mellan 15 och 19 år. Om de fick mödrahälsovård skulle många dödsfall kunna förhindras.

Artikelbild

| Mönstret på regnskydden som lottas ut efter marschen heter Wawawomb.

– Vi vill visa politiker att denna fråga är viktig, säger Rebecca.