Den här eftermiddagen, i slutet av januari, sitter ett gäng barn runt ett bord i ett soligt rum och pysslar. De svarar snabbt och utan tvekan på frågan varför man ska tvätta händerna.

– Det är för att hålla bacilluskerna borta, säger Emma, 5 år med klar och tydlig stämma.

– Man ska tvätta sig efter det att man varit på toa, innan man äter och man ska skölja bort tvålen noga, ropar barnen om vartannat.

Artikelbild

| Tvätta. Här tvättar barnen händerna flera gånger om dagen.

För att visa hur man gör går de ut i tvättrummet. Vid ett avlångt tvättfat med minst fem kranar och flera tvålautomater ställer de sig och demonstrerar.

– Man ska tvåla in, gnugga noga och sedan skölja noga, säger Tyra, 5 år.

Valter visar med ett bestämt tryck hur man tar lagom mycket tvål från automaten.

Torbjörn Pettersson, förskolechef på Skogshaga förskola, säger att handhygienen är viktig för att förhindra smittspridning. Om ett barn insjuknar är det till barnhälsovården eller 1177 som man vänder sig för att få hjälp och råd om själva sjukdomen. Förskolorna har direktiv för när det är läge för barnet att återvända till verksamheten.

Artikelbild

| Tvål. Valter, 5 år, pressar fram flytande tvål ur automaten.

– När det gäller vanlig kräksjuka ska barnet vara symptomfri i 48 timmar. Det är jätteviktigt att man inte kommer tillbaka för tidigt eftersom det är så smittsamt och kan slå ut hela barn- och personalgrupper.

Ögoninflammation är en annan väldigt smittsam sjukdom och där ska barnet ha helt kladdfria ögon innan det återvänder till förskolan.

Artikelbild

| Råd. Torbjörn Pettersson, förskolechef på Skogshaga förskola, råder föräldrar att hålla sig uppdaterade via 1177 och barnhälsovården.

– Det är även angeläget för personalens skull eftersom ögoninflammationen kan ge synförändringar hos vuxna, säger Torbjörn Pettersson.

Har barnet haft feber ska det varit feberfri minst en dag men det är också viktigt att barnet får tillräckligt med tid att återhämta sig. Lena Karlsson, förskolechef på bland annat Linden i Ankarsrum, betonar att barnet måste ha tillräckligt med ork för att klara dagarna på förskolan.

– Det är ganska stor skillnad när man är hemma mot att vara i barngruppen. Vid kräksjuka i familjen ska även syskon stannar hemma för att förhindra smitta till övriga barngrupper.