Donald Trumps beslut att dra in stödet till organisationer som är för abort, förslaget i Sverige att "alla nyförlösta ska bedövas och undersökas", BB som nyligen stängts i Sollefteå och att det fortfarande dör 800 kvinnor varje dag runt om i världen till följd av en graviditet, gör att årets barnvagnsmarsch är mer än aktuell.

– I Sverige är det inte så många som dör, men runt om i världen gör det det och risken är att det ökar nu när Trump försvårar aborter, säger Hanna Wahlstedt på Ztrong Way som arrangerar marschen i Norrköping tillsammans med kollegan Mette Zmuda.

De är båda flerbarnsmammor och lyckliga över att de bor i Sverige och har tillgång till den vård som finns runt gravida kvinnor så väl före som under och efter förlossningen. För så ser det verkligen inte ut i vissa länder i världen. Enligt uppgifter på Rfsu:s hemsida dör fler än 800 kvinnor varje dag för att de blivit gravida. Runt 303 000 kvinnoliv går förlorade årligen på grund av komplikationer vid en graviditet eller efter en förlossning. 99 procent av de drabbade lever i fattiga länder. Genom att manifestera är tanken att bland annat påverka opinionsbildare och sprida kunskap, vilket på sikt kan leda till en förändring.

Artikelbild

| Viktigt! Mödradödligheten är nästan obefintlig i Sverige, men runt om i världen dör fortfarande mödrar under/efter förlossningar. Hanna Wahlstedt och Mette Zmuda (med sonen Sigge i knät) vill visa sitt stöd för dem.

– Vi vill gärna att politiker kommer och går med i marschen. Det är viktigt att de kommer och visar sitt stöd, menar Hanna Wahlstedt.

Även Sverige behöver bli bättre på mödravård, framför allt eftervård, menar de. Träningsverksamheten de driver riktar sig till alla, men i synnerhet till kvinnor som fött barn. Och där kan se de att allt inte är helt hundra inom eftervården.

– Vi möter många kvinnor som fött barn och som fått komplikationer som inte upptäckts, säger Mette Zmuda.

Det är fortfarande lite tabu att prata om och därför tycker de att Eva Uustals, överläkare på US, vision om att alla kvinnor ska undersökas noggrant direkt efter förlossningen är bra. Hittas en bristning ska en läkare genast titta på den, är tanken.

Artikelbild

| På lördag. Då är det dags för Barnvagnsmarschen 2017. I Norrköping startar den i Vasaparken.

– Vi brinner verkligen för det här. Just för att vi träffar så många som drabbats, säger Mette Zmuda.

Barnvagnsmarschen utgår från Vasaparken klockan 14 på lördag. Banan är ett par kilometer lång och man kan gå med eller utan barnvagn. Första barnvagnsmarschen för mödradödlighet genomfördes 2010 och i år arrangeras den på ett 50-tal orter runt om i Sverige.