Men i Motala anslöt bara tre ekipage.

– Det är så mycket annat som lockar i dag, trädgårdsmässa och andra evenemang. Men jag valde ändå det här. Jag tycker det är viktigt att protestera mot att mödrar fortfarande dör under förlossningar, säger Jenny Berntsson som dyker tillsammans med sonen Edward i vagn.

Ja, dödstalet i det här fallet beräknas 800 varje dag världen över, enligt RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning). Och som svenska brister nämner man nedläggningen av Sollefteå BB.

Initiativtagare till marschen i Motala, den gick från Stora torget och genom Gamla stan, var Lotta Lehmann. Hennes egen förlossning väckte engagemanget i frågan.

– Jag hade jätteont och det blev en fruktansvärd upplevelse – trots att där fanns läkare och alla andra resurser. Hur ska då inte vara att föda under betydligt sämre förhållanden, i till exempel fattiga länder? frågar hon sig.

Med Barnvagnsmarschen slåss RFSU också för säkra aborter. Med marschen lämnar organisationen över krav till de politiska partier man bedömer som feministiska på en ökat bistånd till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter därtill.