Det är ett internationellt företag inom tv-industrin – Spidercam – som nu använder Linköpingsbolagets teknik. Spidercam har ett vajersystem som går att höja och sänka och flytta i olika ledder, för att följa till exempel stora idrottstävlingar – allt från cricket och fotboll till simtävlingar och olika arenasporter. Med hjälp av vajersystemet är det möjligt att följa spelarna på planen, och till och med att intervjua dem på distans.

Intuitive aerial levererar ett system som möjliggör och förenklar fjärrstyrning och stabilisering av kamerorna oavsett om de hänger i vajrar, eller till exempel sitter fast på ett skakande fordon. Företagets teknik har varit representerad inom både naturfilm och tv-shower, som Eurovision.

Den senaste leveransen till Spidercam, i december, handlade om ett värde på cirka 1,4 miljoner kronor. Leveransen innebär också att Linköpingsföretagets teknik Newton S2 används vid livesändningar i 4K-formatet, som ger en hög bildupplösning.

Artikelbild

| Linköpingsbolagets teknik används för att fjärrstyra och stabilisera kamerorna över till exempel ett stort idrottsevenemang.

– Under de senaste månaderna har vi märkt av en tilltagande efterfrågan för 4K, främst inom sportsammanhang. Det är därmed positivt att vi nu fullt ut tar position som systemleverantör inom 4K-livesändningar, säger Robin Kahlbom, vd för Intuitive aerial.

Företaget börsintroducerades 2015, med fokus på drönare som bär kameror. Men 2017 pausade man utvecklingen av det spåret och satsar nu i stället på stabilisering och fjärrstyrning av kameror på andra plattformar.

– Att vi nu får flera beställningar av Spidercam är ett viktigt framsteg och förhoppningsvis början på ett längre samarbete. Vårt mål är att bli världsledande på våra lösningar, säger Emanuel Ottosson, market coordinator.