Sidan är producerad av Bright East, som är ett nätverk för unga visionärer i Östergötland. Här hittar du aktiviteter, vimmelbilder mm. Välkommen!

 

 

 

Bright East är nätverket för dig mellan 25-35 år som vill vara med och tycka och tänka om allt från politik till mat. Vi träffas några gånger om året för att inspirera och låta oss inspireras, knyta nya kontakter, diskutera idéer och kanske sjösätta nya planer tillsammans. Kanske är det här du träffar din nya kompis, kollega eller kund. Bright East är regionens mest spännande karriärnätverk för de nya generationer som idag och i framtiden kommer att utgöra drivkraften i vår del av världen!

Träffarna bjuder på inspirerande talare som exempelvis Alexander Bard, Sara Damber, Peter Sunde och Renate Chlumska.

Diskussion, mingel och nya kontakter är grundpelare på träffarna.

Nätverket är inne på sitt fjärde år och har under åren tagit upp ämnen som t.ex. mångfald, ny teknik, innovation och socialt entreprenörskap.

Nätverket vänder sig till dig som är 25-35 år och som kanske är i början av din karriär, nyligen flyttat hit eller precis ska ut i yrkeslivet efter dina studier.

Varje träff tar in 100 personer. Efterfrågan på platser är stor. 

Bright East drivs av: Östmedia, Lundbergs Fastigheter, Mjärdevi Science Park, Norrköping Science Park, Skill och Östsvenska Handelskammaren.

 

YOUNG MINDS.
GREAT IDEAS.

 

 

Intiativtagare till Bright East 

 

 


Intresseanmälan
Vill du gå med i Bright East? Anmäl ditt intresse här >>

Kontakt
Robin Almqvist - robin.almqvist@east.cci.se

Effektfabriken har gjort en skön film om Bright East. Kolla in den här!

 

 

AKTIVITETER

18/9 Från kl 17.30. Plats: Fastighets AB L E Lundberg, Olai Kyrkogata 40, Norrköping

 

Den analoga hjärnan i den digitla tillvaron

 

Vad behöver vi känna till om hjärnan för att stärka motivationen och välbefinnandet? Hur påverkar det oss att vår miljö har genomgått drastiska förändringar medan hjärnan inte har förändrats på 40 000 år? Följ med på en djupdykning i hjärnan med konkret koppling till vardagen på arbetet och hemma. Det handlar om fokus, minne, signalsubstanser, relationer, påverkan och vilka detaljer som gör skillnad. Bered dig på att beröras och få insikter som gör skillnad på riktigt.

 

På höstens Bright East-träff gästas vi av Anna Tebelius Bodin som är pedagog, föreläsare och författare. Hon gör komplexa teorier om hjärnan till praktisk hjälp i vardagen. Anna har assisterat forskning under sina psykologi-studier på Harvard University och har sedan föreläst i Sverige och utomlands och skrivit böcker om hjärnan och inlärning i 15 år. Hennes föreläsningar ger både energi och insikter som förändrar – i vardagen och på arbetet.

 

Stanna gärna kvar efter föreläsningen på lite mat och mingel.

 

Anmäl dig här >>>  senast 13 september. 

 

 

24/10 Från kl 17.00. Plats: Mediehuset Corren, Badhusgatan 5, Linköping

 

Aktier for dummies

 

Mai Thai och Nanna Strannes innovativa företag Sigmastocks startade för att hjälpa privatpersoner att spara i aktier istället för fonder och undvika bankernas höga avgifter. Idag har tjänsten tusentals användare och spås förändra en hel bransch.

Sigmastocks har fått mycket uppmärksamhet i media och Nanna och Mai utnämndes nyligen till Årets finansprofiler i Göteborg, Årets supertalanger inom kategorin Finansfolket av Veckans Affärer och till ett av Sveriges 33 hetaste teknikbolag av Ny Teknik.

Under nästa Bright East-träff får vi höra om deras resa och hur du på ett enkelt sätt kan börja spara i aktier!

Mai Thai och Nina Strannes

 

Varmt välkomna!

 

Anmäl dig här >> senast 22 oktober.

 

24/5 Från kl 17.00. Plats: Kammarforum, Dalsgatan 13, Norrköping

 

"Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå"

Människan blev inte sämre på källkritik över en natt 2016, så varför känns det så? Frilansjournalisten Jack Werner berättar om källkritik, varför vi hela tiden har fel och vad vandringssägner på sociala medier kan berätta.

Foto: Kate Gabor

 

Jack Werner är frilansjournalist. 2014 lanserade han tillsammans med två kollegor satsningen Viralgranskaren på tidningen Metro, som belönades med Stora journalistpriset. Han är programledare för SR-podden Creepypodden, och våren 2018 utkom han med boken ”Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå”.

Kan man lita på en journalist? Varför väljer media att publicera vissa saker och inte andra? Vi gästas också av Anna Lindberg, publisher på regionens två stora tidningar Östgöta Correspondenten och Norrköpings Tidningar, som berättar om pressetik och källkritik i ett modernt medielandskap

Varmt välkomna!

 

Anmäl dig här >> senast 21 maj.

 

1/3 Från kl 17.00. Plats: CreActive, Science Park Mjärdevi, Teknikringen 7, Linköping

Johannes Hansen - Sveriges främsta mentala rådgivare kommer till Bright East 

 

Johannes Hansen är Sveriges främsta mentala rådgivare som utmanar dig till att tänka större och bli mentalt starkare för att maximera din potential. Han jobbar dagligen med flera av våra största stjärnor inom sport, musik och näringsliv och är författare till böckerna Fuck Your Fears (2014) och Tough Love (2018).

Foto: Carl-Henrik Trapp

 

 

TV4, Viasat, Swedbank, Ung Cancer, och Electrolux anlitar Johannes Hansen för att utmana chefer och medarbetare. Sveriges gymnasieskolor, universitet och organisationen Ung Företagsamhet använder honom för att inspirera sina studenter till att våga ta steget ut i arbetslivet. Över 150 000 personer har sett hans föreläsningar.

Med humor och en härlig kontakt med publiken lär Johannes Hansen ut hur viktigt det är att göra det som känns obekvämt, att magkänslan ofta leder oss i fel riktning.

Hans föreläsningar är fyllda med tankesätt och kraftfulla verktyg för hur vi kan träna oss själva till att bli modigare och mer handlingskraftiga. Allt levererat med en provocerande kärlek som får dig att vilja ha mer.

Varmt välkomna!

 

Anmäl dig här >> senast 26 februari.

 

7/12 Från kl 17.30. Plats: DoSpace Teknikringen 583 30 Linköping

Charbél Gabro -
om hur det är att vara ny i Sverige 

 

Bright East är nätverket för dig mellan 25-35 år som vill vara med och tycka och tänka om allt från politik till mat. Vi träffas några gånger om året för att inspirera och låta oss inspireras, knyta nya kontakter, diskutera idéer och kanske sjösätta nya planer tillsammans. Kanske är det här du träffar din nya kompis, kollega eller kund. Bright East är regionens mest spännande karriärnätverk för de nya generationer som idag och i framtiden kommer att utgöra drivkraften i vår del av världen!

Charbél Gabro

 

Denna gång håller vi till i Do Space, Linköpings första och största Co-working space.
Med en touch av jul inleder vi kvällen med glöggmingel. Vi träffar Charbél som talar om vad nyanlända genomgår vid flykt till Sverige. Vilka utmaningar uppstår mellan nyanlända och etablerade svenskar? På ett berörande och humoristiskt sätt lyfter Charbél dessa känsliga frågor ur sitt perspektiv. Han har arbetat med integration och ungdomsfrågor i över ett decennium, med sin erfarenhet inspirerar Charbel Sverige för att bli ännu mer inkluderat. Kvällen avslutas med mysigt mingel, jultallrik och tillhörande dryck.

Varmt välkomna!

 

Anmäl dig här >> senast 4 december.

12/10 Från kl 17.30. Plats: Coffice, Norrköping Science Park, Laxholmstorget 3, Norrköping

Framtiden är inte vad den har varit - Trender, framtid och affärer 

Nicklas Bergman är serieentreprenör, riskkapitalist och futurist i framkant av teknikutvecklingen. Kommer samhället klara av att hantera den exploderande teknikutvecklingen? 

Nicklas Bergman

 

Nicklas Bergman har under mer än 20 år arbetat som entreprenör, riskkapitalist och futurist, främst med fokus på investeringar och affärsutveckling inom tillväxtmarknader, internettjänster, nanoteknologi, datorhårdvara, nya material och rörlig digital konst. Totalt har Nicklas varit grundare, VD och/eller tidig investerare i över 20 företag.

Nicklas kombinerar korta historiska tillbakablickar med lång erfarenhet och djup kunskap om nuvarande och nya teknologier ur ett affärsperspektiv. Han vägleder åhörarna genom en ständigt uppdaterad och alltid skräddarsydd genomgång av vilka teknologier som kommer påverka oss som individer, företag och samhälle framöver. Fokus ligger inte på själva teknologierna utan främst på hur du kan identifiera de möjligheter som uppstår i och med det pågående teknikskiftet. Dessutom diskuterar Nicklas etiska och moraliska aspekter av tekniktuvecklingen och att vi som individer allt mer måste ta kommandot över teknikutvecklingen. Det är inte längre en fråga om vad teknologi kan göra för oss, utan mer vad vi ska tillåta teknologin göra.

Som vanligt bjuds det på mat och ges tillfälle att mingla!

 

Anmäl dig här >>

1/3 Från kl 17.30. Plats: Mediehuset Corren, Badhusgatan 5, Linköping  

#24 Ideella engagemang som förändrar världen och samhället

 

På årets första Bright East-träff inspireras vi av hur ideella engagemang kan förändra världen och samhället för tusentals människor.

Vi gästas av Emma Arnesson, initiativtagare av integrationssatsningen "Hej Främling", Inger Skärby Nordlund som berättar om Röda korsets arbete i Linköping och världen, Rejmyres egna Karl-Bertil Jonsson Elias Arvidsson samt av Stefan Englund om hur man kan sätta ett litet samhälle i norra Östergötland på karten genom starten av Skogsröjet.

 

Emma Arnesson

 

 

Hej främling!; Startade 2013 med syfte att erbjuda hälsofrämjande aktiviteter för alla. Med anledning av ovanligt utbredd psykisk ohälsa bland asylsökande och nyanlända i Sverige så har de under de senaste tre åren fokuserat särskilt mycket på dessa målgrupper. Idag finns initiativ från Luleå i norr till Malmö i söder där etablerade svenskar och nyanlända vänner tillsammans utövar idrott och kultur utifrån sina egna förutsättningar.

Vi får lyssna till Emma Arnesson som är initiativtagare till "Hej främling!", en av Sveriges mest uppmärksammade integrationsinitiativ.

Röda korset är världens främsta katastroforganisation och hjälper varje år tusentals människor i nöd.

Vi kommer få lyssna till Inger Skärby Nordlund som berättar om deras arbete och inspirera till vad man kan göra såväl lokalt som internationellt.

Skogsröjet satte åter den lilla bruksorten Rejmyre på kartan när man 2006 arrangerade sin första musikfestival. Sedan dess har festivalen vuxit och Rejmyre är idag mer känt än för bara glasbruket.

Vi får lyssna till Stefan Englund som berättar om resan från det lilla projektet som blev en nationell festival och vad det betyder för samhället Rejmyre.

Vi kommer också få lyssna till Rejmyres egna Karl-Bertil Jonsson. När Elias Arvidsson bara var 8 år började han köpa julklappar till hemlösa och fattiga. Nu är han 13 år och engagemanget har växt. Nu samlar han in kläder och leksaker till behövande flyktingfamiljer och hjälper utsatta människor. Vilken hjälte!

Det här blir en kväll full med inspiration som ni inte vill missa!

Välkomna!

 

Anmäl dig här >>

 

1/12 Från kl 17.00. Föreläsningen börjar kl 17.30
Plats: Östgötaporten, Ektorpsgatan 1, Norrköping
(ingång Södra Entrén, hörnet Ektorpsgatan - Södra Promenaden)  

#23 Vägra att ge upp livet

"Jag hade två val. Och jag valde att leva!"

På denna Bright East-träffar vi Shahrzad Kiavash som berättar om sin resa efter den ödesdigra dagen i mars 2012. Hur går man vidare efter chocken att plötsligt en dag ligga dödssjuk, överleva och därefter tvingas amputera fötterna?

 

Hur finner man förmågan att acceptera vad som hänt och gå vidare i livet? Var finner man drivkraften att kämpa sig igenom träningarna trots att man knappt orkar en bråkdel av vad man gjorde tidigare? Och var hämtar man som amputerad modet att sätta träningsmål som fysiskt intakta knappt skulle våga drömma om?

Hör ämnen som depression, självmordstankar, mod och motivation diskuteras i denna inspirerande och hoppfulla föreläsning!

Välkomna!

Anmäl dig här >>

20/10 Från kl 17.00. Föreläsningen börjar kl 17.30
Plats: CreActive, Mjärdevi Science Park, Teknikringen 7, Linköping  

#22 Digitaliseringen förändrar allt - hur gör du för att hänga med?

Digitalisering, ett buzzword på allas läppar. Men vad är det egentligen och hur går det till? Ligger du i framkant och upplever dig själv som digitaliserad? Vi vill med kvällen träffa, utmana och uppmuntra dig till att göra mer! 

Kvällens föreläsare är Siduri Poli, förändringskonsult och trendspanare som bland annat har dragit igång Changers Hub - ett framgångsrikt initiativ vars syfte är att demokratisera framgång och entreprenörskap i Stockholms förorter. Hon syns ofta i media genom framtidsspaningar eller när hon pratar om hur ny teknik kan påverka vårt samhälle. Under kvällen kommer hon att prata om hur digitalisering har förändrat och kommer fortsätta förändra oss och sättet vi jobbar på.

Vi hoppas att ni efter kvällen har fått coola exempel på digitalisering men även fått handfasta tips hur ni kan göra ert, och andras liv, lättare med hjälp av digitalisering. 

Välkomna!

Anmäl dig här >>

 

 

 

18/5 Från kl 17.00. Föreläsningen börjar kl 17.30
Plats: Dynamo, Hallarna, Tunnbindaregatan 37, Norrköping   

 

 

 

#21 Världsförbättrande företagande

  Att arbeta med något som verkligen gör skillnad lockar allt fler personer. Vi behöver alla bidra till att göra världen bättre, något som ofta även fungerar som en konkurrensfördel i dragkampen om de bästa talangerna. På denna Bright East träff gästas vi av Mattias och Daniel som fokuserar på temat världsförbättrande företagande och ger oss konkreta exempel på hur vi kan göra världen lite bättre!

 

 

Mattias Josephson har byggt upp ett antal verksamheter, som bland annat har sålts till Motorola/Google. Idag driver han företaget Idéfabriken som utforskar hur man kan bedriva företagsverksamhet som samtidigt konkret gör världen bättre. De senaste åren har han insett mer och mer att han är långt ifrån ensam om denna vision. Det handlar snarare om ny folkrörelse som driver fantastiska projekt runt hela världen.

 

Daniel Bergqvist driver Pennybridge AB, som var den första start-up som Idéfabriken engagerade sig i. Pennybridge bygger en global Internettjänst för att förenkla och öka insamlingen till goda ändamål. Tjänsten har redan fått mycket uppmärksamhet i Sverige och internationellt. Under 2015 blev företaget utsedda till ett av världens hundra mest innovativa företag av det amerikanska innovationsmagasinet Red Herring.

 

Välkomna!

 

Anmäl dig här >>

 

 

27/1 Från kl 17.00. Föreläsningen börjar kl 17.30
Plats: Mediehuset Corren, Badhusgatan 5, Linköping   

 

#20 Say it with laughter - tala med humor och bli en bättre talare!

  

 

Talare som använder humor har större chans att bli lyssnad på och bli ihågkommen. Oavsett om du dagligen talar i din yrkesroll, om du gör det vid något enstaka tillfälle eller om du ska hålla tal på din väns bröllop så tjänar du på att vara rolig. Att använda ståupp-komikens språk och dramaturgi för att få fram sitt budskap är ett effektivt sätt - och vi kommer lära oss verktygen!

 

Välkommen på nästa Bright East-träff den 27 januari för att bli en roligare talare!

 

 

Vi gästas av komikern, skådespelaren och rösttränaren Ben Kersley. Mannen bakom ståuppshowerna "LKPG Haha" och "NKPG Haha" och som nu startar Linköping Comedy Festival, 5-6 februari.

 

Föreläsningen tar en praktisk utgångspunkt där vi får lära oss att förbättra vår teknik och bli en roligare talare genom att använda våra fem verktyg, rösten, kroppen, iscensättningen, rekvisitan och manuset på bästa sätt.

 

Dessutom kommer en Forumteater, en brasiliansk teaterteknik, att utspela sig där vi i publiken kommer att styra handlingen.

 

 

 

Välkomna!

 

Anmäl dig här >>

 

 

9/12 Från kl 17.00. Föreläsningen börjar kl 17.30
Plats: Kammarforum, Dalsgatan 13, Norrköping   

 

#19 Kreativa miljöer - vad gör en mötesplats kreativ, framgångsrik och skapar riktig tillväxt?

  

 

Kan kreativa miljöer få människor, företag och organisationer att bli framgångsrika och skapa tillväxt? Vad är kreativitet, vad är en kreativ miljö, behövs kreativitet och vad gör det med oss individer? De frågorna ställer vi oss på nästa Bright East träff som äger rum den 9 december på Kammarforum i Norrköping. För att ta reda på det har vi bjudit in kreativitetsspecialisten Teo Härén, Sveriges bästa företagsinkubator LEAD och våra två Makerspace i Norrköping och Linköping. Välkomna!

 

 

Teo Härén är kreativitetsexpterten, författaren och föreläsaren som under 15 år föreläst i både Sverige och utomlands om varför det är så svårt att vara kreativ, men också varför det är så viktigt och så roligt. Teo Härén har utsetts till Årets talare och kommer under Bright East berätta om hur man skapar en kreativ mötesplats och en kreativ kultur. 

 

Vi gästas också av Martina Hegestig från företagsinkubatorn LEAD, Kristoffer Skyttner från Makerspace Linköping och Micael Wahlberg från Makerspace Norrköping som alla kommer ge sina tankar och idéer om vad som gör en mötesplats kreativ.

 

Anmäl dig här >>

 

 

8/10 Från kl 17.00. Föreläsningen börjar kl 17.30
Plats: CreActive, Mjärdevi Science Park, Teknikringen 7, Linköping   

 

#18 Quantified Planet - let's change the world!

  

 

Under de senaste 60 åren har en accelererande befolkningstillväxt, sociala välfärdsframsteg, och en exponentiell teknikutveckling inneburit en fenomenal förändring av hur vi som människor påverkar jorden och dess ekosystem.
Enligt många forskare har vi nu gått in i en ny geologisk epok. En epok som definieras av att det är människan och dess verksamhet globalt som nu har störst påverkan på jordens klimat och ekosystem. Vi närmar oss, och har i vissa fall redan överskridit, gränserna för vad planeten och dess resurser klarar av.

 

 

Går det att skapa en smartare planet? Kan vi vända trenderna och ta kontroll över utvecklingen? Kan sensorer, öppna data, och nya teknologier hjälpa oss att mäta, förstå och förändra det som händer i vår omvärld? Går det att med smarta system, och en djupare analys av verkligheten, vända kurvorna?

 

Maja BrisvallSom huvudtalare har vi bjudit in Maja Brisvall, Executive DirectorQuantified Planet Foundation. Maja arbetar med entreprenörskap, socialt entreprenörskap och hållbarhet, och hon har grundat och drivit teknik företag i San Francisco, London och Stockholm. De senaste 10 åren har hon varit djupt engagerad i Stockholm Resilience Centre där hon arbetar med projekt för att överbrygga klyftan mellan vetenskaplig kunskap om planeten och innovationssamhället. Sedan mars 2015 sitter Maja i Digitaliseringskommissionens expertgrupp, och hon är medförfattare till boken Tjäna pengar och rädda världen (Bookhouse).

 

Medverkar gör också Paul Martin, HiQ Digital Innovation Lab, med erfarenhet av aktuella initiativ som skall förbättra och förenkla livet i våra städer, eller bidra till att rädda hotade arter på jorden.

 

Moderator för träffen är Katarina Gustafsson, affärsutvecklare på HiQ.

 

Anmäl dig här >>

 

 

3/6 kl 17.30
Plats: Kammarforum, Dalsgatan 13, Norrköping   

 

#17 - Möt Dogge Doggelito - rappkung, debattör och familjefar! 

  

 

Dags för nästa Bright East-träff! Ditt personliga varumärke är träffens tema, detta mot bakgrund av hur dagens samhälle och digitala utveckling kräver engagemang och nya vägar för att sätta avtryck. Vi får denna gång möta artisten, skådespelaren och samhällsdebattören Douglas Jonathan Alexander León, mer känd som Dogge Doggelito. Dogge kommer prata om sitt egna personliga varumärke, hur han har byggt upp det, vilka vägval han har ställts inför och hur han ser på framtiden!

 

Välkomna till denna träff den 3 juni där vi får träffa en av Sveriges riktigt stora artister och varumärkesbyggare.

 

Dogge Doggelito är född och uppvuxen i Botkyrka kommun i Stockholm. Dogge var tidigare medlem och frontfigur i hip-hopgruppen The Latin Kings.  Efter The Latin Kings har han bedrivit en rad andra musikprojekt och även agerat soloartist. Hans låtar tar ofta uttryck i samhällsproblem och orättvisor. Dogge har även varit skådespelare och medverkat i flertalet filmer och TV-serier.Dogge Doggelito

 


Nu kommer han till Norrköping och Bright East där han kommer ge sin bild av sitt liv och hur man bygger ett starkt personligt varumärke.

Välkommen till en inspirerande kväll med en av Sveriges största artister och varumärkesbyggare.  Träffen äger rum på Kammarforum, Dalsgatan 13 i Norrköping klockan 17.30. 

 


Foto: Carlos Aránguiz, Riogrande Production

 

 

26/2 kl 17.30
Plats: Cleantech Park, Gjuterigatan 1, Linköping   

 

#16 Freedom of speech - en förutsättning för ett öppet och tolerant samhälle

 

  

 

Bright East rivstartar 2015 med ett ämne som just nu skapar både nationell och internationell debatt. Efter attentatet i Paris mot karikatyrtidningen Charlie Hebdo och med rörelser och partier på frammarsch som ifrågasätter yttrande- och religionsfrihet är frågan värd att tas på allvar.

Står Sverige inför ett vägval kring vår samhällsutveckling och tolerans? Har media ett ansvar för debatten? Vilken roll spelar nätet som fri arena för dialog och debatt? Detta vill vi diskutera med er i nätverket!

 

Till träffen har vi bjudit in ett antal starka röster i frågan. Som öppningsföreläsare ger Jonathan Lundqvist, ordförande i föreningen Reportrar utan gränser, sin syn på frågan. Jonathan har erfarenhet från internationellt utvecklingsarbete, är utbildad vid institutionen för mediestudier (JMK) vid Stockholms universitet och har verkat för yttrandefrihet i många år.

 

Medverkar gör också Widar Andersson och Erika Pohjanen. Widar är chefredaktör på Folkbladet med ett förflutet som riksdagspolitiker och som flitig nationell politisk debattör. Erika är delägare i Sibship som aktivt arbetar med mångfaldsfrågor inom privat och offentlig sektor. Moderator för träffen är Anna Lövheim, Näringslivspolitisk chef på Östsvenska Handelskammaren.

 

 

 

Välkommen till en diskussionsfylld kväll där vi vill höra dina idéer kring ämnet. Träffen äger rum på Cleantech Park, Gjuterigatan 1 i Linköping klockan 17.30.

 

 

27/11 kl 17.30
Plats: Östgöta Kök, Nya Torget, Hospitalsgatan 30, Norrköping   

 

#15 Fuck Cancer

  

 

Vid årets sista träff den 27 november hälsar vi er välkomna till Östgöta kök på Nya Torget i Norrköping. Kvällens tema är entreprenörskap och kommunikation kring ett mycket viktigt och allvarligt tema som berör alla på ett eller annat sätt, nämligen cancer.

 

Med oss denna kväll har vi Julia Mjörnstedt från Ung Cancer som kommer berätta om den resa hon gjort tillsammans med Hanna Wekell. Hösten 2010 grundade de Ung Cancer efter att Julia själv drabbats av tjocktarmscancer och saknade ett forum där hon kunde komma i kontakt med andra i liknande situation. 

 

Julia Mjörnstedt

 

Ung Cancer är en mötesplats och informationsspridare för unga vuxna som drabbats av cancer, men också för anhöriga. Ingen ska behöva vara ensam, utan alltid ha någon att vända sig till. Ett bra liv under och efter sjukdomens tid med stöd, hjälp och vård är vad Ung Cancer strävar mot.
Fokus kommer ligga på entreprenörskap och resan kring hur Ung Cancer har blivit så stora som de är idag; vad har drivit dem och vilka motgångar har funnits? Det och mycket mer kommer Julia inspirera oss med.
Som vanligt bjuds det också på mat och skön musik. Eftersom det närmar sig första advent vid tillfället kommer det även bjudas på julmys med kökets egen variant av traditionell glögg.

 

Välkomna till en kväll fylld av allvar, inspiration, julmys och gemenskap.

 

 

13/10 kl 17.30
Plats: Sky Meetings, Tornbyvägen 1, Linköping   

 

#14 Crowdfunding - finansiera din idé

  

 

Den 13e oktober kommer årets tredje Bright East äga rum i Sky Meetings, med utsikt över vackra Linköping. Temat för den här träffen är Crowdfunding.
De flesta nya idéer kräver ett kapital för att kunna bli till verklighet och det är inte självklart att man har råd att finansiera sina idéer, hur bra de än är. Crowdfunding är ett sätt att sälja in sina idéer för att i förskott få finansiering och därigenom ha möjlighet att utveckla produkten, företaget, projektet eller vilken briljant idé det än är.

Med oss har vi Claire Ingram, PhD Student in Marketing and Strategy på Handelshögskolan i Stockholm. Claire har forskat inom crowdfunding och kommer berätta mer om arbetet hon gjort tillsammans med Robin Teigland och Dr Emmanuelle Vaast som presenterats på the International Conference on Information Systems, the Hawaii International Conference on System Science och the Academy of Management Annual Meeting. I hennes senaste artikel,"Institutional Logics and Thwarted Affordances of Crowdfunding for Sweden´s IT entrepreneurs", har hon tittat på hur svenska entreprenörer inom IT använt sig av crowdfunding.

 

 

 

Claire Ingram och Martin Källström

 

Med oss har vi också Martin Källström, entreprenör och grundare till Narrative som är innovatörer inom lifelogging. Narrative Clip är en minikamera som fått stort genomslag. Kameran har en lösning som gör det möjligt att fånga ditt liv i foton. I början av september nådde de 100 miljoner uppladdade bilder och i samma veva fick de 8 miljoner USD i riskkapital från Khosla Venture i Silicon Valley. Narrative har sina rötter i Linköping och är en spännande startup inom teknik, där man använt sig av kickstarter.com för att ha möjlighet att finansiera idén. På kickstarter finns massa projekt och idéer som går ut på att öppna en fond, sätta en deadline och ett finansiellt mål. Om tillräckligt många tycker det är en bra idé och man når deadline och mål, får man kapital och har då möjlighet att göra verklighet av sin kreativa idé.

 

Kvällens moderator är Peter Häggström från HiQ. Givetvis bjuds det som vanligt på mingel och tilltugg med musik från Jonathan Klittmark och Jimmy Tjäder.

Hjärtligt välkomna till en kväll med andra visionärer, precis som du!

 

 

 

9/4 kl 17.30
Plats: Visualiseringscenter, Kungsgatan 54, Norrköping   

 

#13 Framtidens bank med Annika Falkengren!

  

 

Dags för årets andra Bright East. den här gången tittar vi närmare på vad som händer med företag och affärer i en digital samtid. Vad händer när företagen verkligen hittar en fungerande onlinenärvaro. Digitaliseringen av samhället driver fram nya kundtrender och mötesplatser. Stora och stabila företag utmanas av uppstickare, och möts av nya förväntningar från sina kunder. 
Sjävklart blir det provsmakning. Bright East träff nummer 12 blir en njutning för gommen och hjärnan.

 

Annika Falkengren

 

Annika Falkengren är är VD för SEB och en av landets mest kända bankchefer. Annika kommer att dela med sig av sin syn på hur bankerna utvecklas och vilka utmaningar de står inför idag.

 

 

 

Kvällens moderator: Anton Johansson
Utmanar el-bolagen med flatrate. Anton Johansson har gjort sig känd som en serieentreprenör helt inriktad på internet och dess utveckling. Innan han hunnit gå ut gymnasiet bloggade han till sig ett jobb på Twingly. Nyligen sålde han sin hypade start-up Osom och lanserade nästa projekt: Alltid. Ett elbolag där affärsidén är utvecklad för internetgenerationen.

 

Anton Johansson

 

Anton kommer att guida oss genom kvällen och diskutera med Annika varför det är livsviktigt för de gamla storbolagen att förhålla sig till digitaliseringen.

 

 
Varmt välkommen

 

 

5/2 kl 17.30
Plats: Saluhallen Matkällaren, Storgatan 30, Linköping  

 

 

 

#12 Allting gott och alldeles för mycket!

  

 

Smör, mat och dryck. Årets första träff med Bright East blir fullmatad av lokalproducerad mat, mustiga berättelser om mat och en djupdykning i hur vi förhåller oss till mat historiskt och idag.

Sjävklart blir det provsmakning. Bright East träff nummer 12 blir en njutning för gommen och hjärnan.

 

 

Gastronomen och kulturhistorikern
Edward Blom är känd från otaliga tv-program om mat. Hans recept för att bota baksmälla (ett halvt kilo smält ost) är en modern klassiker, liksom hans bacon-drink hos Philip och Fredrik. Just nu är Edward aktuell med mastodont-kokboken "Allting gott och alldeles för mycket". Edward kommer att dela med sig av spännande matberättelser. Vi vågar lova en svindlande berättelse från en överväldigande personlighet.

 

Ett gott smör är så mycket mer än bara smör
"Nu vill jag inte på något sätt jämföra min sons födelse med första gången jag åt ett perfekt syrat smör, men båda har sina platser i mitt minne och på ålderns höst vill jag att just de sakerna ska finnas kvar längst."

 

 

Träffa lokala matproducenter
Östergötland är fullt av spännande högkvalitativa matproducenter. Allt från saftiga surdegsbröd till vacker rapsolja, ekologisk producerat kött säljer som aldrig förr, det ystas ost och bryggs öl. Tillsammans med Linköpings mysigaste saluhall Matkällaren får vi träffa lokala producenter och avsnjuta råvaror och rätter som är något utöver det vanliga.
 En av de vi kommer att få träffa den 5:e är Johan Hedberg, författaren till boken Smör. Johan Hedberg är fd pr-konsult och marknadschef vars Matgeek.se är en av Sveriges största matbloggar. På Facebook är det över 20 000 personer som följer hans förehavanden i köket, där mycket kretsar kring just smör.

 

Vi kommer att få en spännande trendspaning om hur matens utveckling har skett, hur det förändrar konsumtionsmönster och beteenden.

 

 
Varmt välkommen

 

 

 

 

7/11 kl 17.30
Plats: Enoteket Laxholmstorget 3, Norrköping 

 

#11 Sociala entreprenörer 

  

 

Socialt entreprenörskap: så fick en ideell stiftelse sätta sitt namn på nya nationalarenan

Friends har sen 1996 utbildat över 25 000 kompisstödjare och 300 000 vuxna om mobbning och kränkande behandling. Stiftelsens namn pryder Sveriges nya nationalarena; Friends Arena och har 45 anställda på fem kontor runt om i landet. Friends står för innovativa lösningar på ett samhällsproblem. Finanseringen kommer från företag, men stiftelsen är inte vinstdrivande. Med ett affärsmässigt tänk i grunden kan verksamheten utvecklas utan statliga bidrag.

På nästa Bright East får du träffa Friends grundare Sara Damber. Med Friends blev Sara Damber en av Sveriges mest framgångsrika sociala entreprenörer. Efter några år på Regeringskansliet som sakkunnig åt Utbildnings- och Socialministern är hon nu VD för Reach for Change, som hon startade tillsammans med Kinnevik, går hon i spetsen för en ny rörelse - en global rörelse av sociala entreprenörer som liksom hon brinner för barns bästa. I Reach for Change får de det stöd och den gemenskap som hon själv saknade i början, och som kommer att accelerera lösningarna på de systemfel som hotar barns bästa idag.

Anmäl dig som vanligt. Självklart bjuder vi på nått gott att äta och dricka under kvällen.

Varmt välkommen

 

 

11/9 kl 17.30
Plats: HiQ Järnvägsgatan 1 (Centralstationen)

 

#10 Svenska innovatörer + IT = världssuccé


Sverige ligger i topp på den internationella världsrankingen inom innovation, media älskar de nya entreprenörerna och politikerna smider planer för att använda framtidens uppfinnare som valämne. I centrum finns den drivna entreprenören som tänkt nytt kring tekniken eller som revolutionerat affären.

Men vad är det egentligen som skapat kraften bakom framgångarna? Teknikrevolution, ledaren eller kanske helt enkelt marknaden?
Bright East ger sig in i ämnet genom att under en kväll lyfta fram företagsidéer och innovatörer som har vågat vrida på det konventionella och skapa nått nytt, spännande och banbrytande med spännande lösningar som bas.

På plats finns Jarno Vanhatapio, grundare till e-handelssajten Nelly.com som är den största renodlade modebutiken på nätet i Norden och ett av Nordens snabbast växande företag. Den tidigare byggarbetaren som grundade Nelly.com i sitt vardagsrum 2003 berättar om sin och bolagets resa och hur nya konsument-beteenden skapar nya möjligheter.

Kvällen inrymmer även en plats för dialog där en panel tillsammans med publiken tar sig an frågorna. Panelen består av de Östgötska innovatörerna Ellionor Eineren och Jonas Nilsson från Agricam respektive InnovationskontorEtt samt Lars Stugemo, VD för det börsnoterade konsultföretaget HiQ. Kvällen leds av moderator Peter Häggström med ett förflutet som elitidrottare och expertkommentator.

 

 

29/5 kl 18.00
Plats: Kammarforum, Norrköping.

 

#9 Politik för bövelen!

Dags att anmäla sig för vårens grymmaste framtidsmöte - Bright East tema politik. Vi i arrangörsgruppen satt länge och diskuterade temat för vårens träff och hamnade till slut på nått som berör oss alla, nämligen politik och framtid. Oavsett om du är egenföretagare, student, tjänsteman eller innovatör så berörs du av de förtroendevalda som vi röstat fram för att bestämma över samhällets spelregler. Därför tycker vi att det är extra viktigt att du som varje dag är med och skapar vår regions utveckling får komma till tals.

Vi har bjudit in representanter från riksdagspartierna som tillsammans med oss i Bright East tar sikte på de stora framtidsfrågorna. Partiernas representanter beskriver kort sina agendor men framförallt finns de på plats för diskussion med dig! Passa på att ställa frågorna som är viktiga för dig! Är det hållbarhet, ungdomsarbetslöshet, regelsystem eller bara avsaknaden av bussturer som ligger dig varmast om hjärtat? Nivån och frågan spelar ingen roll men vi önskar att du helst tar ett sikte på framtiden, inte bara valet som står för dörren om ett år.
Har du redan nu tankar kring ämnen som du vill ska upp under kvällen, maila dem till kvällens moderator Lina Skandevall eller gör ett inlägg på vår facebooksida där du beskriver frågeställningen.
Anmäl dig som vanligt via länken här >>

 

Självklart bjuder vi på nått gott att äta och dricka under kvällen. För eventuella frågor, kontakta: martin@eastsweden.se 0705-264250 eller malin.olsson@east.cci.se 0705-382995.

 

Välkommen, och du - det gäller Politik för böveln!

 

 

 

28/2 kl 17.30
Plats: Correnhuset, Badhusgatan 5 i Linköping.

 

#8 Integration

Bright East ? nätverket för unga entreprenörer och visionärer ? går in på sitt tredje år. Vi startar året med att ta oss an ett par av samhällets mest angelägna frågor ? nämligen integration och mångfald. Direkt från Fryshuset ? och ner i den östgötska myllan gästas vi av Leo Razzak, just nu en av Sveriges absolut populäraste föreläsare!

 

Under de senaste åren har han hållit hundratals föreläsningar i allt från skolor till Riksdagen, troligen för att han har ett förmåga att på ett nytt sätt ge sin syn på integration och mångfald. Leo kallar sig själv social entreprenör och han brinner för innovativa lösningar på samhällets angelägna problem.

 

Efter ett möte med Leo och hans smittande entusiasm och driv kan vi lova att du känner dig omskakad, upprymd och förhoppningsvis också motiverad att själv ta ett steg mot ökad mångfald i samhället. Leos föredrag avrundas med ett diskussionsforum som leds av Theresa Carvalho, ung topp-politiker från Norrköping som brinner för arbetsmarknadsfrågor och integration.
Utöver ett spännande föredrag och förhoppningsvis en givande diskussion bjuder träffen hos Bright East självklart på mingel, schysst musik, coola människor och en sprakande buffé. Vi ses i Correns lokaler på Badhusgatan 5, och tar självklart tillfället i akt att låta kvällens värd kort presentera sin verksamhet samt ge oss en smygtitt in på kvällsredaktionen.

 

  

 

28/11 kl 17.30
Plats: Kammarforum, Dalgsgatan 13 i Norrköping.  

 

#7 the Unconference

Vi närmar oss slutet på ännu ett hett år med Bright East! Efter flera träffar med inspiration från inbjudna föreläsare riktar vi nu blicken mot oss själva i nätverket. Vad har vi att erbjuda regionen?

 

Vi arrangerar en unconference. Ett koncept som bygger på det du som besökare vill förmedla under din alldeles egna stund i rampljuset.

 

Unconference är deltagarstyrda möten.

 

Det är du som deltagare som fyller kvällen med innehåll. Vi erbjuder en föreläsningsplats, en publik, god mat och dryck med threfligt umgänge. Så, vad vill du diskutera eller utveckla? Framtidens energisystem? Varför det tar så lång tid att bygga en ny järnväg? Hur man kan förlänga sommaren? Kanske testa din nya affärsidé? Inget ämne är fel, testa!

 

- Registrera ditt ämne.
- Rösta på andra ämnen du vill höra.
- De ämnen som får flest röster får ett pass under kvällen.

 

Huvudsyftet är engagemang, att du brinner för ditt ämne, men inte minst att du fångar övriga besökares intresse med en slagkraftig och intressant rubrik till ditt framförande.

 

Denna träff förlänger vi kvällen något, för er som vill ta en extra öl, eller två, och nå nya kreativa höjder i eftersnacket. Eller bara hänga en stund extra i kammarforums sköna lokaler.

 

Berätta om din idé redan idag.

 

Anmäl dig nedan, och glöm inte att anmäla ditt ämne. Inget förslag är för stort eller för litet. Tillsammans skapar vi en kväll där Du kommer till tals och får diskutera med personer intresserad av just dina idéer.

 

  

 

13/9 kl 17.30
Plats: Sky meeting, Tornbyvägen

 

#6 Bard

Vad krävs av framtidens världsförändrare för att sätta avtryck?

 

Alexander Bard är debattör, författare, filosof, låtskrivare och producent. För den äldre publiken kanske mest känd som medlem i Army of Lovers och på senare år i bland annat BWO. Dessutom är Alexander Bard en mycket eftertraktad föreläsare. Han ger föreläsningar om den nya ekonomin och speciellt de sociologiska konsekvenserna av den tekniska hrefolutionen. Han har även bland annat skrivet boken "Nätokraterna - Boken om det elektroniska klassamhället", tillsammans med Jan Söderqvist.
Som föreläsare är Alexander Bard både provokativ och underhållande. Vi hoppas att hans föreläsning kommer leda till till en intressant diskussion som inte lämnar någon oberörd.

 

 

2/6 kl 10.30
Plats: Malmens flygplats

 

#5 Höghöjdspuls

Under sista helgen i maj går Aerospace Forum Sweden av stapeln på flygplatsen Malmen utanför Linköping. En internationell mötesplats för flygteknik med inbjudna beslutsfattare från hela världen. Bright East har fått en exklusiv möjlighet att under lördagen den 2/6 får 100 vip-platser till detta forum och vill erbjuda dig som medlem i Bright East en plats. Om du vill kan du ta med en vän men måste ange detta vid anmälan.
Under dagen erbjuder vi föreläsning med den kända äventyraren Renata Chlumska som bland annat bestiget Mount Everest. Likaså en spektakulär flygshow med internationell klass på plats på Malmen. Föreläsningen är ett samarbete med Linköping Universitet.

 

Välkommen till en inspirerande heldag! Platserna tar slut fort så snabba dig på med din registrering.

 

 

 

20/3 kl 17.30
Plats: Kammarforum i Norrköping

 

#4 Mingelninja - premiär för unik mingel-app

 Välkommen till Bright East fjärde träff med fokus på mingel. Under kvällen kommer vi att få vara premiäranvändare av Sigmas mingel-app. En smartphoneapp som underlättar mingel! Vi bjuder också på inspirerande föredrag med Lasse Fredriksson, mannen med svart bälte i mingel. Naturligtvis har vi också tid för threfligt umgänge och lite god mat. Vi vågar lova att det blir en utvecklande och inspirerande tillställning i en avslappnad miljö.

 

 

 

7/11
Plats: Visualiseringscenter

 

#3 Peter Sunde - Skaparen av Flattr och Pirate bay

Vilken kväll det blev!
Tredje träffen en succé: Runt 150 personer lyssnade på Peter Sunde, mannen bakom Pirate Bay och Flattr, när han berättade sin historia. Varför hade han valt att engagera sig i Pirate Bay, hur såg han på framtiden, och vad händer egentligen i ett samhälle där den tekniska utvecklingen och lagstiftningen måste samspela? Efter föredraget samlades deltagarna för att umgås. Många funderade kring Sundes budskap, en del blev provocerade, hos andra väckte det nya tankar. En på många sätt spännande kväll.

 

Är du med på bild? Vår duktiga fotograf Ida Ling Flanagan var på plats och fotade. Spana in bilderna på vår Facebook-sida och tagga dina kompisar. En på många sätt spännande kväll.

 

Se föredraget igen: Vi spelade in Peter Sundes föredrag. Här kan du se hela igen.

 

 

1/9
Plats: Mjärdevi Center

 

#2 Sensommarfest!

  

 

27/4
Plats: Kammarforum i Norrköping

 

#1 Premiär för Bright East!

Med den underhållande föreläsaren Manuel Knight och runt 130 företagare på plats, kunde premiären av nätverket Bright East knappast börjat bättre.