Företagsamhetsbloggen

Möt guldpartnern LIWE Estate

Linköping Ung Företagsamhet är en ideell, obunden organisation som helt och hållet finansieras av partnerskap med olika aktörer. Ungefär 50% av våra medel kommer från offentliga aktörer såsom Skolverket, de större kommunerna i länet och Region Östergötland. Den andra hälften kommer från privata aktörer såsom Sparbanksstiftelsen Alfa, Länsförsäkringar Östgöta, Familjen Kamprads Stiftelse, ÖstMedia, Svenskt Näringsliv, Tekniska verken och sedan ett år tillbaka - mäklarföretaget LIWE Estate! (Vi har flera partnernivåer och många fler aktörer som finansierar utbildning i entreprenörskap i skolorna i Östergötland, se alla här: https://ungforetagsamhet.se/ostergotland/partners)

 

Möt vår senast tillkomna guldpartner i Östergötland - mäklarföretaget LIWE Estate!

LIWE Estate drivs av Matilda Lidén och Johan Westergren. Matilda Lidén är registrerad fastighetsmäklare sedan 2012 och har drivit eget företag sedan 2009. Johan Westergren är verksam som fastighetsmäklare sedan 1982 och har från 2013 specialiserat sig på kommersiella transaktioner.

"Vi vill med kreativitet, nytänkande och energi vara den samlade plattformen för kommersiella transaktioner, förmedling av lokaler samt jordbruksfastigheter."

TACK LIWE Estate - Er insats bidrar till fler företag och företagsamma ungdomar i Östergötland! 

Vill du och ditt företag göra som LIWE Estate och stötta arbetet med Ung Företagsamhet i Östergötland? Hör av dig till jonna.castell@ungforetagsamhet.se så berättar vi mer!

Ett rekordår för Ung Företagsamhet i Östergötland!

Linköping  

Aldrig tidigare har så många elever drivit UF-företag i Östergötland. Hela 1623 elever är igång med sitt UF-företagande, vilket är en ökning på 192 elever sedan förra året. Östergötland har dessutom en jämn fördelning mellan UF-elever på högskoleförberedande respektive yrkesförberedande program, vilket vi ser som en mycket positiv trend!

 

Det har även skett en del förändringar i personalstyrkan då vi tackar tidigare Regionchef Jonna Castell för hela 7 år på Ung Företagsamhet. Tack för allt och lycka till i framtiden! Vi välkomnar nu vår nya Regionchef Hanna Edström som är på plats sedan några veckor tillbaka. Vår projektledare Event & kommunikation, Sarah, har nu gått på föräldraledighet och ersatts av Amanda.

 

 

Ni har väl heller inte missat att vi nyligen lanserat vår nya fräscha hemsida?! Riktigt snygg och med många nya smarta funktioner. Kolla in den på ungforetagsamhet.se

 

Vi intar nu 2020 med storm och tar sikte på den regionala UF-mässan Entreprenörskap på riktigt 2020, som går av stapeln den 5 mars i Saab Arena i Linköping. En av UF Östergötlands största mässor någonsin med 190 utställande UF-företag, över 600 elever på plats och upp mot 4000 besökare. Öppet för alla att besöka mässan mellan kl 11-00 - 16.00. Välkomna! 

Med detta önskar vi på Ung Företagsamhet i Östergötland en God Jul och ett Gott Nytt År! 


 

Månadens UF-företag i November

Linköping

Vi är FairWearUF och vi har fått äran att utses till månadensUF-företag vilket vi är otroligt glada för

Vi som driver FairWearUF är fem tjejer som går på olika skolor och läser olika program. Emma Asplund och Celestine Johansson går på Katedralskolan i Linköping och läser det samhällsvetenskapliga programmet. Deras fokus ligger på att förändra samhället till det bättre och att få göra skillnad. Fadumo Ali, Nimco Sabriye och Maryan Haji, läser vård och omsorgsprogrammet på Birgittaskolan, där har de upptäckt behovet av vår produkt.

Vad är vår affärsidé? Vi skapar och säljer egendesignade headscarves med tillhörande smycke, som säljs till verksamheter som driver vård och omsorg, för att de ska bli en del av arbetsklädseln för muslimska kvinnor. Vi säljer även till privatpersoner. Genom våra unika headscarves hoppas vi kunna uppfylla ett behov samt uppmuntra till positiva samtal kring huvudbonad och bryta fördomar i samhället.

Affärsiden uppkom när Fadumo, Nimco och Maryan såg ett behov av produkten när de introducerades till arbetslivet inom vård och omsorg genom det vårdinriktade program de läser på gymnasiet. Det fanns inga huvudbonader som ingick i kitet av arbetskläder för muslimska kvinnor inom vården. Därför får de använda sina egna. Vi vill förändra detta! Tillsammans med våra unika egenskaper, bakgrunder och religioner har vi i FairWearUF de bästa förutsättningarna för att skapa något stort!

I kursen som vi läser och som låter oss att driva UF-företag har vi växt som individer. Företagande är inte bara en kurs som ger oss teoretiska kunskaper. Det är en kurs som låter oss träffa nya människor och utveckla våra sociala nätverk. Vi har mottagit historier från personer, på sociala medier, som har berättat om deras upplevelser av diskriminering och fördomar på grund av att de bär huvudbonader. Tillsammans med de vänliga kommentarerna i våra kommentarsfält har vi berörts och blivit ännu mer motiverade av att lyckas med vårt företag. Vår företagsidé är verkligen viktig och kan förändra. Vi hoppas att ännu fler visar förtroendet för oss och inleder samtal om huvudbonader med oss på Fin dag i Norrköping den 27 November, där vi kommer ställa ut.Vi ses där!

Läs mer om fin dag här: https://www.findag.se/

De vann Tekniska verken Innovation Camp 2019!

Linköping Under två dagar (7 och 8 november) har 80 ungdomar intensivt fokuserat på problemlösning, och nu har juryn för Tekniska verken Innovation Camp 2019 enats om en vinnande idé.

Torsdagen den 7 november kl 13.30 samlades 80 förväntansfulla och nyfikna ungdomar på Tekniska verkens huvudkontor i Linköping. De delades in i 12 olika grupper och fick i uppdrag att lösa ett case som handlade om att skapa en smartare och mer hållbar stad, som bidrar till Tekniska verkens vision om att bygga världens mest resurseffektiva region.

Under två dagar har eleverna jobbat intensivt med att utveckla sina idéer, som de under fredagseftermiddagen den 8 november presenterat för juryn. 

Den vinnande idén:
"Vatteninformatör"

Idén handlar om en uppkopplad sensor som mäter vattenkvaliteten i våra vattendrag. Informationen visas i realtid på kommunernas webbsidor för att informera allmänheten om badkvaliteten. Men informationen har också syftet att upptäcka föroreningar i tid, för att kunna förhindra och förebygga problem i framtiden.

Juryns motivering:
"Ett exempel på när realtidsdata skapar inspiration till nya beteenden och innovationer "

Vinnande Lag 4 består av:
Lucas Kedeborn, Katedralskolan, Linköping
Kristin Younan, Kungsgårdsgymnasiet, Norrköping
Johanna Lehnberg, Himmelstalunds utbildningscentrum, Stigtomta
Benjamin Axelsson, Katedralskolan, Linköping
Mohammad Yasin, Kungsgårdsgymnasiet, Norrköping

Så här säger laget efter att ha vunnit Tekniska verken Innovation Camp 2019:
"Det känns så kul, men vi hade inte väntat oss att vi skulle vinna. Vår idé att mäta vattenföroreningar i våra vattendrag, för att kunna förhindra och förebygga problem i framtiden känns viktig"

Kontaktuppgifter till den vinnande gruppen:
Benjamin Axelsson, Katedralskolan, Linköping, 073-0705614

 

För mer information kontakta gärna:
Klas Gustafsson, vice vd, Tekniska verken i Linköping, 013-20 82 17
klas.gustafsson@tekniskaverken.se

Jonna Castell, regionchef Ung Företagsamhet i Östergötland
013-470 38 83, 0705 – 87 30 10
jonna.castell@ungforetagsamhet.se

Ung Företagsamhet är en viktig del i uppbyggnaden av Sveriges framtid.

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden utbildningsorganisation. Sedan 1980 har vi utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom processutbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar vi även på grundskolan.

En förutsättning för att vi ska kunna fortsätta vårt arbete och vara en del i uppbyggandet av Sveriges framtid  är att vi har partners som stöttar vår verksamhet. Tillsammans gör vi skillnad. Det är tack vare stödet från våra samarbetspartners som jag och mina kollegor kan driva vår verksamhet framåt i Östergötland.

Jag tänkte presentera en av våra viktiga samarbetspartners och det är vår guldpartner Länsförsäkringar Östgöta som har stöttat Ung Företagsamhet i Östergötland i många år.

 

Vi har sedan 1997 ett långvarigt samarbete med Ung Företagsamhet i Östergötland. Vi är guldpartner och har i många år även varit tävlingsvärd för tävlingen Årets Tjänst” Ewa Lindholtz, marknad och kommunikation.

Tack Länsförsäkringar Östgöta – ert stöd gör skillnad. På riktigt.

// Jonna Castell, regionchef, Ung Företagsamhet i Östergötland

 

Ny på jobbet

Linköping

Hallå! Amanda heter jag och kommer ersätta Sarah som Projektledare för Event och Kommunikation medan hon är på föräldraledighet. 

 


Efter två intensiva veckor har jag nu börjat bli lite mer varm i kläderna. Jag kastades in i en levande organisation som är i full gång! Det jag först slås av är vilken stor organisation Ung Företagsamhet faktiskt är och vilken kraft det finns inifrån. UF gör verkligen skillnad för unga entreprenörer i deras utbildning och personliga utveckling. Det föds kreativa idéer och skapas innovativa lösningar runt om i hela regionen. Denna veckan har jag fått följa med min nyvunna kollega William på några skolbesök kors och tvärs genom Östergötland. Jag har därmed haft förmånen att träffa några av våra härliga och drivna UF-elever. Veckan startade med ett besök hos Bergska Gymnasium i Finspång där vi träffade ett laddat gäng som skulle sälja allt från hembakade äppelpajer till trädgårdsarbete.


Tisdag till onsdag befann jag mig i Ödeshög på konferens med nätverket ESBR, East Sweden Business Region. Ett närverk för regionala offentliga aktörer som arbetar för samverkan och tillväxt i Östergötland. Där fick vi en uppdatering om vad som sker hos några av de andra aktörerna samt vilka satsningar som pågår i regionen just nu. Diskussioner kring hur vi skapar de bästa förutsättningarna för bolag att växa i vår region, med utgångspunkt från Region Östergötlands framtagna strategi för smart specialisering. Strategin fokuserar på fem styrkeområden för att skapa tillväxt och stimulera konkurrenskraften. Visualisering och simulering, Miljönytta som affär, Smarta säkra och uppkopplade produkter och system, Effektiv logistik och Avancerade material. 


I torsdags arrangerade Företagarna i Linköping ett expo i Konsert & Kongress, där två UF-företag fick möjligheten att ställa ut och dela på en monter. Det ena företaget har tagit fram en bas för frö-knäcke där kunden endast tillsätter vatten, de andra skriver en inspirationsbok om hur du finner lyckan genom att vara dig själv och göra det du är bra på. Kul att få se eleverna in action och möta kunder. De fick även besök av rapparen Petter! 

 


Idag (fredag) startade dagen tidigt då jag och William först åkte för ett snabbt besök till Carlsunds Utbildningscentrum i Motala för att presentera Tekniska Verken Innovation Camp, för att sedan direkt åka vidare till Norrköping och Himmelstalunds utbildningscentrum för att presentera UF-året. Ett stort plus var att vi även fick en rundvisning bland alla djur där elever som läser Naturbruksprogrammet med inriktning djur håller till.


 

   

 

Med detta avslutar jag veckan med pepp och inspiration inför kommande utmaningar. Jag är tacksam och glad över att vara en del av teamet! Nu åker vi! 

//Amanda, Projektledare Event & Kommunikation på Ung Företagsamhet i Östergötland 

 

I den här bloggen får ni följa med på resan att skapa fler företagsamma människor genom vårt arbete på Ung Företagsamhet i Östergötland.